Φωτογραφικά φίλτρα - Βασικές αρχές και πως να επιλέξετε.

Φωτογραφικά φίλτρα - Βασικές αρχές και πως να επιλέξετε.

Φωτογραφικό φίλτρο είναι ένα εξάρτημα της μηχανής το οποίο αποτελείται από ένα οπτικό φίλτρο το οποίο μπαίνει μπροστά στο φακό.

Τα φίλτρα επιτρέπουν στον φωτογράφο να έχει καλύτερο έλεγχο της εικόνας που δημιουργεί. Στην έγχρωμη φωτογραφία με φιλμ τα έγχρωμα φίλτρα χρησιμοποιούνταν για χρωματικά εφέ αλλά και τη διόρθωση χρώματος , πλέον τα έγχρωμα φίλτρα έχουν αντικατασταθεί με φίλτρα στα λογισμικά επεξεργασίας εικόνας.

Τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται ακόμα στην ψηφιακή φωτογραφία είναι 
τα κυκλικά πολωτικά φίλτρα (CPL) , τα φίλτρα προστασίας φακών (UV), τα φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας / φίλτρο διαβαθμισμένης ουδέτερης πυκνότητας (ND και Variable ND ), τα φίλτρα macro (close-up) και τα φίλτρα υπέρυθρης ακτινοβολίας (IR) . 

Ο λόγος που στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές χρησιμοποιούνται ( κυρίως ) τα παραπάνω φίλτρα είναι η χρησιμότητα τους και η δυσκολία στην δημιουργία των εφέ τους σε μια ήδη τραβηγμένη φωτογραφία με επεξεργασία. 

Βρείτε φίλτρα για τον φακό σας  ΕΔΩ

Φίλτρα προστασίας φακών (UV)  : 

Στα προστατευτικά φίλτρα συγκαταλέγονται τα Protector , και διάφορες παραλλαγές των UV φίλτρων. Τα UV φίλτρα χρησιμοποιόταν στις αναλογικές μηχανές καθώς κόβουν τις υπεριώδες ακτινοβολίες οι οποίες ήταν βλαβερές για το φίλμ. Με τις ψηφιακές μηχανές , η χρήση σαν φίλτρο που σταματάει τις υπεριώδες δεν έχει τόση μεγάλη σημασία , παρόλα αυτά έχει επικρατήσει σαν το κύριο προστατευτικό φίλτρο καθώς είναι διαφανές σε όλες τις ορατές ακτινοβολίες και μπορεί να βρίσκεται στον φακό σε σχεδόν σε όλες τις συνθήκες φωτογράφησης.

Η επιφάνεια των φακών δεν επιδιορθώνεται και δεν αντικαθιστάτε εαν φθαρεί η χαλάσει . Για αυτό είναι τόσο απαραίτητη η χρήση προστατευτικού φίλτρου και η αντικατάσταση του όταν φθαρεί η σπάσει.

Το φίλτρο προστατεύει τον φακό αν ο φακός πέσει κάτω, το φίλτρο είναι πιθανό να καταστραφεί ή να υποστεί ζημιές (γρατσουνιές) αλλά αυτό μπορεί να προστατεύσει το μπροστινό οπτικό στοιχείο του φακού. Ο φωτογράφος μπορεί να καθαρίζει το φίλτρο καθημερινά χωρίς να διακινδυνεύει να δημιουργήσει ζημιά στις επιστρώσεις του φακού. Σε συνθήκες δυνατού αέρα το φίλτρο είναι πιθανό να προστατεύει το φακό από την άμμο, κτλ κτλ